TORKA & MALA CHILI

ETT BEHÄNDIGT FORMAT

Torkning
Det finns olika sätt att torka chili på. Dels kan man hänga upp dem på snöre i köket, dels kan man använda sig av en svamp- och frukttork. Jag använder den senare. Genom att köpa en tork med ställbar temperatur kan man torka långsamt på låg värme. Jag brukar ställa torken mellan 40-45 grader. Detta innebär att det tar många timmar att torka en omgång, men resultatet blir mycket bättre än om man torkar på hög värme. Självklart kan man även torka i ugnen. Personligen tycker jag dock att det blir bättre i torken.

Mala chili
Det är främst två metoder jag använder för att mala chili: mortel och en kvarn. Morteln använder jag när jag bara ska mala enstaka frukter.

Vad som dock är viktigt att tänka på är att morteln kommer att vara “kontaminerad” av chili efter man har börjat med detta, vilket inte är bra för dem som inte uppskattar starkt.

När jag ska mala större mängder använder
jag en kvarn. Personligen använder jag en KRUPS kaffekvarn, vilken är utmärkt för ändamålet. Den har flera olika malningsgrader och är (relativt) lätt att rengöra.

Vad som kan vara viktigt att tänka på är att chilin fortare tappar i styrka, smak och kvalité när den är mald, i förhållande om man behåller frukterna torkade hela. En liten burk mald stark chili brukar räcka ganska länge – så mal hellre lite oftare än för mycket.

Torkad hel chili
Jag förvarar den torkade chilin i tätt slutna glasburkar. Där klarar de sig bra åtminstone under ett år.

Rulla till toppen