Hur mycket kostar en chili…?

För mig handlar det mycket om vad som är rimligt och skäligt. Då en planta kan ge mellan 100-1000 frukter vill jag inte ta ut för mycket för en frukt. Det är viktigare för mig att alla ska ha råd att handla. Mitt mål är att driva en hobbyverksamhet som går plus minus noll. Under mitt första år tog jag 5 kronor för en färsk frukt. Detta har varit lite för billigt så nu kostar en chili 9 kronor.

Jag torkar mina frukter i en svamp- och frukttork. Detta tar ungefär 12-24 timmar, beroende på sort. För detta arbete lägger jag på ytterligare 3 kronor per frukt.  En frukt som väger 8 gram som färsk väger bara 1 gram efter  torkning. Ungefär. (All smak och styrka finns dock kvar i den torkade frukten.) Styckpriset för en torkad chili är 11 kronor.

Att röka chili (chipotle) tar för mig ungefär 12 timmar. Materialkostnaden för att röka chili är främst de träslag jag använder. Det behövs tre sorters trä för att göra en Orange Alien Chipotle. Efter rökningen torkas frukterna – se ovan. Att torka de rökta frukterna tar mellan 2-2,5 dygn. Jag lägger därför på 2 kronor per frukt.  Och detta är hur jag har beräknat att styckpriset för en chipotle är 14 kronor.

Övriga produkter varierar i pris. Undrar du varför en produkt kostar som den gör är du välkommen att höra av dig.