Krukor & omplantering

Normalt planterar jag om plantorna tre gånger. Genom att titta på krukans botten ser man när rötterna börjar tränga ut – då vet man att det är dags att plantera om. Den sista omplanteringen gör jag utomhus, när det är dags att ställa plantorna i växthuset.

Små krukor (1-2 dl)
Vid odlingsstart använder jag pluggboxar eller små krukor. Personligen använder jag helst fyrkantiga krukor, då de runda inte är lika platseffektiva. Jag låter alltid plantorna få ett par bladpar innan jag planterar om dem.

Mellankrukor (5-6 dl)
Efter en första omplantering låter jag plantorna växa till sig rejält innan nästa omskolning. I denna kruka får den stå ända tills den vuxit till sig, med flera stora blad.

Den högra (toppade)i en liten 12×12 cm kruka (ca 5 dl) Den västra i en 3,6-liters kruka.
En och samma planta mår bra av flera omplanteringar innan den sätts i sin slutkruka.

Stora krukor (3,6 – 6,5 liter)
När de hamnar i dessa krukor har de börjat blomma och i vissa fall sätta frukt. Behåller dem i dessa tills de kan sättas ut i växthuset.

Slutkruka (6,5-65 liter)
Oftast kan man säga: ju större slutkruka desto större planta och desto mer frukt. Men det gäller inte alltid. Vissa sorter producerar som max frukt redan i en 8-literskruka – en 100-literskruka skulle således vara helt bortkastad i detta fall.

De flesta sorter levererar dock alltid mer ju större kruka man planterar dem i. Därför handlar det mycket om vad man har för utrymme till odlingen. Jag väntar alltid med att plantera i slutkruka tills jag att jag kan ställa ut dem i växthuset.

Den vanligaste krukstorleken jag använder är mellan 15-20 liter. Jag föredrar att ha fler plantor i stället för några stora monsterplantor.

65-liters murarhink.
Skillnaden mellan en 6-literskruka och slutkruka är stor.
På plats. Redo att växa sig stor och producera frukt.