RÖKA cHILI

EN SVENSK CHIPOTLE

Rökning av chili är en långsam process som tar många timmar. Den sammanlagda tiden från att jag lägger frukterna i röken till dess att jag kan förvara de torra frukterna i sin burk tar cirka 72 timmar

Bäst resultat blir att kallröka. Jag använder flera olika träslag i rökningsprocessen, bland annat körsbär och al. Efter att chilin är färdigrökt torkas den. Slutprodukten är helt torr. Om man önskar kan man blötlägga frukterna innan användning. Annars går det bra att mala/mortla dem.

Vid torkprocessen är det viktigt att det får ta tid. Två till fyra dygn är vad det brukar ta, beroende på sort. Jag brukar vända försiktigt på chilifrukterna efter något dygn eller två. Detta för att undvika att de fastnar på gallret. Efter rökningen är frukten täckt i en olja, vilket gör att de kan klistra fast annars.

En svamptork ställd någonstans mellan 50-57 grader ger det resultat jag önskar. Det går säkert att torka frukterna på annat sätt också – men det är inget jag har provat.

Däremot har jag provat att torka både färska och frysta frukter. Båda sätten är bra, men på lite olika sätt. Prova själv för att hitta din favoritmetod.

CHIPOTLE

PÅ SVENSKT VIS

Rulla till toppen