Grodda frön

Det finns flera olika sätt att grodda frön på. Det första är att sätta fröet direkt i jorden och sedan vattna och vänta. Det funkar. Själv använder jag aldrig denna metod.

Ett sätt jag brukar använda är att jag lägger fröna i lite vatten i till exempel en äggkopp. Därefter täcker jag koppen med alluminiumfolie och ställer undan ett dygn eller två. De frön som har groddbarhet sjunker till botten.

Ett annat sätt är att klippa till små bitar av melitta-filter. Lägg fröna inuti och placera i en form eller burk. Håll ständigt fuktigt men inte blött. Har sett att vissa lägger melittan på ett flak oasis, som i sin tur ligger i vatten.

Därefter  (efter ett dygn i blöt eller när groddar har visat sig) stoppar jag ner dem i såjord i en pluggbox eller små krukor. Jorden ska vara fuktig men inte blöt. Täck med plastfilm och stick ett par hål med en tandpetare. Krukorna ställs under en lampa.  Nu får det inte torka ur, så jag sprayar fagligen med en blomspruta.

   

Efter 7 – 21 dagar tittar de första små groddarna upp. Jag anser att det bör vara minst 75% groddbarhet för att det ska räknas som bra.