Orange alien

Capsicum chinense ‘Orange Alien’

HISTORIA
Allt började med att jag plockade frön från en Trinidad Moruga Red Scorpion. När jag satte dessa frön säsongen efter fick jag i stället en helt annan frukt. Vad som måste ha hänt är att just den frukt jag plockade hade blivit korsbefruktad av en annan sort. Jag har inte en aning om vem som är pappa till denna nya frukt. Därför fick den namnet Alien – och Orange på grund av dess färg och enormt fruktiga doft, med inslag av söt citrus.


ODLING
Under de första generationerna var plantan ganska hög. Idag har den stabiliserat sig på en höjd av 75 cm, ungefär. Däremot blir plantan väldigt bred, med ett paraplyliknande utseende. Den är en högproducerande planta, med ett rekord på 517 frukter i en 45-liters kruka. När jag avslutade odlingen på hösten 2017 var den full av blommor. Tyvärr fick den ohyra när jag plockade in den i oktober – annars hade den levererat betydligt fler frukter.Jag har även provat att odla Orange Alien i en mindre 18-liters kruka. Generellt blir frukterna något mindre och dessutom färre till antalet. Ändå levererade denna 228 frukter, vilket jag anser vara bra för en begränsad kruka.Från att jag lade fröna i blöt till den första utslagna blomman tar det ungefär 100 dagar. Från blomma till mogen frukt tar det ytterligare 50 dagar.Frukternas storlek varierar. De minsta frukterna är runt 4 cm långa och den längsta är uppmätt till 8,5 cm.


STYRKA
Styrkan är inte uppmätt, men den är betydligt starkare än en Habanero men inte lika stark som en Moruga Scorpion. Min uppskattning är någonstans i trakterna kring 400.000-500.000 shu. Jag brukar hacka en frukt till min hamburgare – men då tar jag inte med kärnor eller speciellt mycket placenta. Detta ger en hamburgare med rejäl kick utan att vara, enligt min smak, alltför stark.


ANVÄNDNING
Orange Alien har med goda resultat använts i dippsåser, chokladtryfflar och chilisåser. Dess smak är ganska unik och den tillhör mina absoluta favoriter bland de sorter jag har smakat. Ytterligare förädlingsprocesser är torkning och kallrökning – båda metoderna understryker helt unika egenskaper hos denna chili.

Rulla till toppen