Frön

Skörda frön
Efter en avslutad odling har man (förhoppningsvis) en massa mogen frukt. Dessa innehåller frön, som kan komma att bli nästa säsongs chiliodling.

Börja med att se till att chilifrukterna är ordentligt mogna. Det spelar absolut ingen roll om frukterna är torkade. Därför kan man ta frön från chilisar man köper i affären och den där soltorkade frukten man hittar på en marknad i Stone Town på Zanzibar (fick två sorter därifrån av en bekant).

Om frukten är färsk öppnar jag den med en vass kniv. Sedan skrapar man ur fröna på en bit hushållspapper, viker ihop till ett paket och sparar på ett fat på en kökshylla 7-10 dagar. På den tiden torkar fröna precis lagom mycket.

Om frukterna redan är torkade är de redan redo för förvaring.

 

 

 

 

 

Förvara frön

Frön förvaras bäst i kylskåp. Jag packar de torkade fröna i små papperskuvert eller i zip-påsar. Därefter lägger jag dem i en glassburk, vilken jag ställer i kylen.

Frön kan gro många år efter de har skördats. Möjligen kan groddbarheten minska något – men det frukar alltid vara något eller några som gror.

På förpackningen kan man även skriva dit de egenskaper man tycker är de viktigaste. Till exempel storlek, styrka eller snabbhet.

Varukorg
Rulla till toppen